Задужбина и
задужбинари

Задужбинари Задужбине "Порекло"

Ко смо?

Задужбину "Порекло" основало је Друштво српских родословаца "Порекло" из Београда. Наш главни циљ је подизање Дома српских родословаца.

Шта је "Порекло" досад постигло?

Покренули смо низ значајних подухвата као што су интернет портал Порекло (poreklo.rs) и Српски ДНК пројекат (dnk.poreklo.rs). Објавили смо више књига из области родословља и генетичке генеалогије, успешно се бавимо дигитализацијом књига, хералдиком, архивистиком. Сарађујемо са водећим научним институцијама у земљи. Све што смо досад постигли, остварено је несебичним трудом наших чланова и без икакве институционалне подршке.

Зашто смо основали Задужбину "Порекло"?

Од оснивања, "Порекло" нема решено питање крова над главом. Сналазимо се како знамо и умемо. Досад смо прикупили близу 10.000 књига и у нашем Дому српских родословаца ћемо коначно имати своју библиотеку и читаоницу. Наравно, и дигиталну читаоницу. У нашој дигиталној ризници је на хиљаде књига и све су претраживе у тексту. Дом ће бити место сусрета свих који се занимају за своје порекло. Одржаваћемо трибине, радионице, културне манифестације. У нашем дому свакодневно ћемо истраживати и оно што пронађемо објављивати.

Задужбине су, још од Немањића, дубоко укорењене у дух српског народа. Кроз историју, било је много племенитих појединаца који су свој иметак несебично даровали и предали генерацијама уписујући се тако међу бесмртнике. Задужбина "Порекло" окупила је и окупљаће племените људе, који су свесни колико је важно установити чврсту и трајну родословну институцију у којој ће бити истраживано српско порекло.

Ко може бити задужбинар?

Сви људи добре воље, који желе својим доброчинством да уђу у плејаду оних који су оставили трајно дело генерацијама што долазе.

Како се постаје задужбинар?

Добровољним прилогом који може бити новчани или у непокретностима. У зависности од унетог прилога додељиваће се звања Великог задужбинара, Задужбинара, Великог добротвора, добротвора и утемељача. Приложници су сви остали.

Велики задужбинар – прилог преко 10.000 евра
Задужбинар – прилог од 5.000 до 10.000 евра
Велики добротвор – прилог од 2.500 до 5.000 евра
Добротвор – прилог од 1.000 до 2.500 евра
Утемељач – прилог од 500 до 1.000 евра
Приложник – сви прилози до 500 евра

Где подижемо Дом српских родословаца?

У Београду. У делу града где неко од наших задужбинара одлучи да унесе своју непокретност у задужбину (или тамо где земљиште за изградњу обезбедимо на неки други начин).

На улазу у Дом ће стајати мермерна табла са именима Великих задужбинара, Задужбинара, Великих Добротвора, Добротвора и Утемељача.

Осим плоче, који још белег остаје о Задужбини?

Објавићемо монографију која ће описати ход од идеје до реализације. У монографији ће бити дате биографије свих задужбинара, добротвора и утемељача, а биће поменути и сви приложници.

Желите да поклоните непокретност за Задужбину "Порекло", коме да се јавите?

Можете да се јавите на телефон +381 64 900 1879 или имејл адресу [email protected], и договорити за састанак са председником Управног одбора и/или управитељем Задужбине "Порекло".


Председник Одбора за изградњу Дома српских родословаца
Дипл. инж. грађ. Владимир Томашевић