Задужбина и
задужбинари

Задужбинари Дома српских родословаца

Ко смо?

Друштво српских родословаца „Порекло“ из Београда водеће је родословно удружење у Срба.

Шта смо досад урадили?

За седам година постојања покренули смо низ значајних подухвата као што су интернет портал Порекло (poreklo.rs) и ДНК пројекат (dnk.poreklo.rs). Објавили смо више књига из области родословља и генетичке генеалогије („Књига о Мацурама“, „Етнологија и генетика“…). Успешно се бавимо дигитализацијом књига, хералдиком, архивистиком. Сарађујемо са водећим научним институцијама у земљи. Све што смо досад постигли, остварено је несебичним трудом наших чланова и без икакве институционалне подршке.

Зашто градимо Дом српских родословаца?

Од оснивања, наше Друштво нема решено питање крова над главом. Сналазимо се како знамо и умемо. Досад смо прикупили око 5.000 књига и у Дому српских родословаца ћемо коначно имати своју библиотеку и читаоницу. Наравно, и дигиталну читаоницу. У нашој дигиталној ризници је на хиљаде књига и све су претраживе у тексту. Дом ће бити место сусрета свих који се занимају за своје порекло. Одржаваћемо трибине, радионице, културне манифестације. У нашем дому свакодневно ћемо истраживати и оно што пронађемо објављивати.

Зашто оснивамо Задужбину Порекло?

Задужбине су, још од Немањића, дубоко укорењене у дух српског народа. Кроз историју, било је много племенитих појединаца који су свој иметак несебично даровали и предали генерацијама уписујући се тако међу бесмртнике. Задужбина Порекло ће управо окупити све добре људе, који су свесни колико је важно установити чврсту и трајну родословну институцију у којој ће бити истраживано српско порекло.

Колико је потребно средстава за оснивање задужбине?

Према Закону о задужбинама и фондацијама (члан 12.) најмања вредност основне имовине неопходне за оснивање задужбине износи 30.000 евра. Оснивањем задужбине стичемо право да средстава која су приложена као и она која убудуће буду стизала на рачун Задужбине, не буде под било какавим пореским теретом. Наиме, чланом 7. поменутог Закона о задужбинама и фондацијама, прописано је да се на средства која задужбина стиче бестеретно (од добровољних прилога, поклона, донација, финансијских субвенција, заоставштина, и сл.) „не плаћају порези установљени законом“.

Ко може бити задужбинар?

Сви људи добре воље, који желе својим доброчинством да уђу у плејаду оних који су оставили трајно дело генерацијама што долазе.

Како се постаје задужбинар?

Добровољним прилогом који може бити новчани или у непокретностима. У зависности од унетог прилога додељиваће се звања Великог задужбинара, Задужбинара, Великог добротвора, добротвора и утемељача. Приложници су сви остали.

Велики задужбинар – прилог преко 10.000 евра
Задужбинар – прилог од 5.000 до 10.000 евра
Велики добротвор – прилог од 2.500 до 5.000 евра
Добротвор – прилог од 1.000 до 2.500 евра
Утемељач – прилог од 500 до 1.000 евра
Приложник – сви прилози до 500 евра

Где градимо Дом српских родословаца?

У Београду. У делу града где неко од наших задужбинара одлучи да унесе своју непокретност у задужбину (или тамо где земљиште за изградњу обезбедимо на неки други начин).

Колики ће бити Дом?

План је да Дом има око 300 квадратних метара корисне површине, са карактеристичним одликама српског градитељства моравског стила. На улазу ће стајати мермерна табла са именима Великих задужбинара, Задужбинара, Великих Добротвора, Добротвора и Утемељача.

Осим плоче, који још белег остаје о Задужбини?

Објавићемо монографију која ће описати ход од идеје до реализације. У монографији ће бити дате биографије свих задужбинара, добротвора, а биће поменути и сви приложници.

Где да се пријавите за задужбинара?

Заинтересовани могу да се јаве на телефон +381 64 900 1879 или имејл адресу zaduzbina@poreklo.rs, после чега ће се договорити за састанак са члановима Одбора за изградњу Дома српских родословаца. На састанку ће им бити ближе представљена идеја, а онда, по жељи, може се приступити реализацији задужбинарског уговора.


Председник Одбора за изградњу Дома српских родословаца
Дипл. инж. грађ. Владимир Томашевић